În loc de artificii

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 19 ( decembrie, 2011 )
Autor:

Rodica Ojog-Braşoveanu – O bombă de Revelion
Editura Kullusys, 2009

O bombă pentru Revelion este una din cărţile mai puţin cunoscute ale scriitoarei Rodica Ojog-Braşoveanu, poate şi din cauza faptului că a fost publicată doar de două ori şi de edituri mici, urmând însă a fi inclusă în colecţia de lux iniţiată de curând de editura Nemira.

Ceea ce separă această carte de un policier obişnuit este, însă, tuşa pe care Rodica Ojog-Braşoveanu a adăugat-o tuturor cărţilor ei – fresca de societate. O singură carte este de ajuns ca să facem cunoştinţă cu  suficiente tipologii pentru a ne imagina Bucureştiul acelor ani.

Cartea este inedită prin faptul că acţiunea are loc într-o singură noapte, cea de 31 decembrie, de la ora 19 seara şi până la 7,20 dimineaţa (orele sunt notate cu grijă pe tot parcursul cărţii pentru a crea impresia de relatare în timp real), noapte nefastă pentru colonelul Dăneţ şi pentru locotenentul Moşoianu, pentru că, în loc să se pregătească de Revelion, sunt angajaţi într-o „cursă drăcească”, aşa cum o numesc ei, după o bombă încăpăţânată şi buclucaşă care insistă să îşi schimbe proprietarul, ascunsă într-un casetofon pe care multă lume şi-l însuşeşte de pe te miri unde, fără să îi cunoască adevăratul scop. Ceea ce separă această carte de un policier obişnuit este, însă, tuşa pe care Rodica Ojog-Braşoveanu a adăugat-o tuturor cărţilor ei – fresca de societate. O singură carte este de ajuns ca să facem cunoştinţă cu  suficiente tipologii pentru a ne imagina Bucureştiul acelor ani. Trecând, în paginile cărţii, pe la masa de Revelion a mai multor familii, din diferite pături sociale, scriitoarea descrie cu detalii surprinzător de autentice  traiul bucureştenilor de la finalul anilor ’90. De altfel, Rodica Ojog-Braşoveanu este cunoscută pentru aceste fresce sociale în toate cărţile ei, care abundă în personaje şi fire narative multiple care se unesc abia spre final.

Cartea pare să fie în sine o zi de Revelion: frenezia pregătirilor transformată în frenezia căutărilor bombei, artificiile de la miezul nopţii devin explozie de bombă, iar acalmia de după petrecere devine epilogul în care aflăm în ce direcţie curge mai departe viaţa personajelor. O bombă pentru Revelion este o carte perfectă pentru zilele dintre Crăciun şi Revelion, când vrem să ne relaxăm cu o carte uşoară, dar antrenantă.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

3 comentarii »

  • oliviu craznic said:

    F interesant, cand am citit aceasta carte se numea Ştafeta (un nume mult mai inspirat după părerea mea) şi am trecut-o imediat între cele mai bune cărţi ale Rodicăi, alături de Al cincilea as şi Cocoşatul are alibi. Mă bucur că se va reedita, îmi lipsea din bibliotecă.

  • 19. Biblioteca de Crăciun « Idei pentru mamici si copii said:

    […] 12. O bombă pentru Revelion, Rodica Ojog Braşoveanu, recenzie în suspans.ro. […]

  • Costache said:

    Stafeta a aparut la inceputul anilor 80, la Albatros (care numai editura mica nu era), in celebra lor colectie Aventura. Ca i-or fi schimbat titlul editurile de apartament post-ceausiste, e altceva.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.