Învăţămintele lui Sun Tzu către noi

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 17 ( octombrie, 2011 )
Autor:

Sun Tzu – The Art of War
De. Vook, Kindle Edition, 2011

E cam a patra oară când o citesc în ultimii zece ani. Şi nu pentru că e o carte mirifică din punct de vedere literar, ci pentru că am avut ocazia în viaţă să pun în practică unele lucruri pe care le-am învăţat din ea. Pentru că nu vreau să uit anumite citate şi poveţe pe care le consider indispensabile într-un mediu social.

Nu-ţi ia mai mult de două ore să o termini şi o recomand oricui, cu precădere celor care lucrează într-un mediu cu mulţi colegi ori celor care vor să intre în afaceri în care competitorii sunt mulţi şi acerbi. Poveţele lui Sun Tzu pot fi aplicate în viaţa reală dacă ai un dram infim de imaginaţie.

The Art of War a fost scrisă prin secolul 6 î.e.n. şi este structurată în 13 capitole, fiecare dedicat unui anumit aspect al războiului. Cum să-ţi organizezi armata, cum să navighezi prin terenul din jur, cum să plănuieşti o luptă şi cum să citeşti semnele date de armata adversă. Ce e bine să ataci şi ce nu, când anume şi cu ce resurse.

Poveţele lui Sun Tzu pot fi aplicate în viaţa reală dacă ai un dram infim de imaginaţie.

Ce am reuşit eu să aplic din carte în urmă cu mai mulţi ani?

*

1. It is the rule in war, if our forces are ten to the enemy’s one, to surround him; if five to one, to attack him; if twice as numerous, to divide our army into two.

If equally matched, we can offer battle; if slightly inferior in numbers, we can avoid the enemy; if quite unequal in every way, we can flee from him.

Învăţătura pe care o tragi de aici e că nu te arunci într-o luptă – orice fel de luptă – dacă şansele de izbândă sunt categoric împotriva ta. Mai pe româneşte, fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă. Lăsând mândria deoparte, când adversarul e de două ori mai numeros decât forţele tale, fă cale-ntoarsă şi plănuieşte cum să-l ataci indirect.

*

2. The general who is skilled in defence hides in the most secret recesses of the earth; he who is skilled in attack flashes forth from the topmost heights of heaven. Thus on the one hand we have ability to protect ourselves; on the other, a victory that is complete.

Fă uz de lucrurile în care excelezi. Ca scriitor/jurnalist nu ar avea rost să mă apuc de exemplu de pictură, chiar dacă îmi place să desenez, în scopul de a face bani din asta. Nu ar avea rost să mă apuc să încep o carieră în avocatură dacă eu mă pricep mai bine la a formula o frază decât la analiza Monitorului Oficial.

*

3. To see victory only when it is within the ken of the common herd is not the acme of excellence. Neither is it the acme of excellence if you fight and conquer and the whole Empire says, “Well done!”

În interpretare liberă, dacă ai reuşit să realizezi ceva, acel ceva nu este neapărat semnul excelenţei. Dacă scrii un articol despre KDE, iar alţi 10 jurnalişti scriu despre acelaşi subiect în aceeaşi săptămână, nu te deosebeşti cu nimic de ei şi nu vei fi apreciat, cu toate că articolul tău poate fi OK din punct de vedere tehnic şi stilistic.

*

4. Sun Tzu said: Whoever is first in the field and awaits the coming of the enemy, will be fresh for the fight; whoever is second in the field and has to hasten to battle will arrive exhausted.

Când mergi la o întâlnire de afaceri, fii primul. Fii acolo înaintea competitorilor tăi şi vei domina terenul. Fii primul dimineaţa la serviciu, şi vei fi mai fresh decât ceilalţi când începe ziua. Ai o dispută cu cineva şi ţi s-a propus să rezolvaţi problema la ora cutare? Fii primul şi vei stabili regulile. Chestie încercată pe pielea mea.

*

5. If the enemy is taking his ease, he can harass him; (…)

Am avut probleme mai demult cu un coleg la un loc de muncă. Tipului îi plăcea să facă glume pe seama altora atunci când se plictisea, parţial din sadism, parţial din cauză că era singurul mod în care se simţea bărbat. Cum nu a vrut să termine nici cu vorba bună, nici cu vorba aspră, l-am lăsat să-şi facă de cap până când obosea sau avea de lucru. Cum îl vedeam că se odihneşte dimineaţa la cafea ori la sfârşit de program, cum tăbăram pe el cu glume şi împunsături. Nu prea avea el chef de discuţii în momentele respective, dar trebuia să reacţioneze cumva, aşa că se enerva. Cu cât se enerva mai tare, cu atât îl împungeam mai tare. După o lună n-am mai avut probleme cu el pentru că tipul ajunsese să fie în gardă mai tot timpul – doar-doar îi spun iar ceva şi-l prind nepregătit. Chestia asta poate obosi un om: să fii mereu pregătit, fără pic de linişte. Aşa că a lăsat-o moale de tot cu glumele la adresa mea şi a fost mai bine pentru toată lumea.

*

6. When you surround an army, leave an outlet free. Do not press a desperate foe too hard.

Un om încolţit e capabil de aproape orice. Aşa că atunci când te lupţi cu cineva, verbal sau fizic, lasă-i loc să respire, lasă-i un loc de ieşire când vezi că e aproape doborât. Ai o dispută verbală cu cineva şi-i dărâmi argumentele unul după celălalt. Anticipează momentul în care îţi va zice ceva de familie ori soţie, pentru că dacă acel moment vine, e un prag dincolo de care lucrurile se schimbă în rău. Te cerţi cu un prieten la cuţite, iar acel om îţi ştie secretele? Nu-l presa într-atât încât să uite de jurăminte şi să înceapă să regurgiteze tot ce ştie în faţa altora, doar ca să-ţi facă rău cum i-i mai la îndemână.

*

7. If it is to your advantage, make a forward move; if not, stay where you are.

Nu face lucruri doar pentru că poţi, dacă acele lucruri nu-ţi sunt de niciun alt folos decât la cultivarea aroganţei proprii ori umflarea ego-ului. Nu te complica inutil.

Recomand cartea oricui. Nu te face geniu dintr-o dată, nu îţi schimbă radical viaţa, dar cu siguranţă că te va învăţa anumite lucruri care îţi vor fi la un moment dat folositoare într-o situaţie sau alta.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • polimedia.us/fain/ said:

    Invatamintele lui Sun Tzu catre Razvan T- Coloja…

    „Ce am reuşit eu să aplic din carte în urmă cu mai mulţi ani? […] Învăţătura pe care o tragi de aici e că nu te arunci într-o luptă – orice fel de luptă – dacă şansele de izbândă sunt categoric împotriva ta. Mai pe româneşte, fuga-i ruşinoasă, dar e…

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.