Iuda preaiubitul

Articol publicat in:Recenzii | 11 ianuarie 2013
Autor:

Văzând acest titlu în librărie, mi-au revenit în minte întrebările care nu mi-au dat pace încă de când bunica mea, înainte de culcare, îmi spunea poveşti din Biblie. De ce, dintre cei doisprzece apostoli, tocmai Iuda a fost cel ales să-l trădeze pe Iisus? De ce, dacă soarta îi fusese pecetluită, a mai fost atât de aspru condamnat?

Răsfoind cartea, am fost surprinsă să aflu că acţiunea romanului se desfăşoară la începutul erei creştine, având ca eroi chiar personajele biblice. Mă aşteptasem ca titlul să fie doar o metaforă.

Asta m-a convins s-o cumpăr şi s-o citesc. Am descoperit o speculaţie interesantă cu privire la misteriosul Iuda, dar şi o variantă de răspuns la întrebările mele. Personajul principal al romanului este opusul celui pe care îl cunoaştem din Evangheliile incluse în Noul Testament. Este plin de compasiune, îl iubeşte necondiţionat pe Iisus, într-atât de mult încât doreşte să-i ia locul pe cruce.

Chiar dacă nu i-a fost dat să facă sacrificiul suprem, a fost în schimb primul stigmatizat din istoria creştină, primind stigmatele în momentul în care soldaţii romani îl pironeau pe cruce pe Mântuitor. Mai aflăm că vorbele rostite de Iisus răstignit au fost greşit înţelese de către cei care-l asistau. Ne sunt revelate elemente esoterice, pe care doar iniţiaţii le cunoşteau. Şocant, nu-i aşa?

Nu vreau să vă dezvălui mai mult din povestire. Vă las să descoperiţi singuri.

Gerald Messadie şi-a bazat lucrarea pe cercetări aprofundate ale scrierilor gnostice, ale textelor canonice, dar şi ale celor apocrife, precum şi pe studii realizate de savanţi recunoscuţi în domeniu. Deci cartea nu este rodul unei imaginaţii bogate, ci este o încercare de prezentare a unei istorii alternative, ascunse, fundamentată pe documente autentice. Merită să vedem care este şi cealaltă faţă a poveştii, nu credeţi?

Lectură plăcută!

Etichete: , ,
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • dadal cristinel said:

    Versiunea ,,cealalta” e deja destul de cunoscuta. Ca si in cazul romanului ,,Codul lui da Vinci”, important e daca avem parte de literatura buna, si atat!

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.