Lupta împotriva naturii

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 17 ( octombrie, 2011 )
Autor:

Serge BrussoloKrucifix
Traducere de Nicolae Constantinescu
Editura Nemira, Bucureşti, 1996, de. a II-a 2006

Este romanul reprezentativ perioadei a doua a lui Serge Brussolo, cea în care SF-ul cedează locul groazei şi romanului horror. În privinţa calităţii acţiunii, Krucifix concurează cu Febra şi Mâncătorii de ziduri, iar descrierile tipice autorului sunt la un maxim absolut. Singura chestie care m-a surprins este tema parcă desprinsă din filmele americane de acţiune ale anilor 80: un război modern, purtat într-o ţară de prin Asia; junglă, umezeală, toxine lăsate de arme biologice. Atipic acestor filme şi subiectului ales este personajul principal care poate fi considerat doar pe jumătate soldat: un brancardier al cărui singur scop este să culeagă măruntaiele militarilor sfârtecaţi de obuze şi gloanţe explozive. Cum armamentul a evoluat până în punctul în care un om rănit devine o raritate, asta lasă loc descrierilor în amănunţime de care Serge Brussolo face uz în romanele sale.

Totul începe cu plasarea personajelor în mijlocul acestui război sângeros şi continuă cu dezvăluiri despre o insulă ciudată din care nu s-a întors nimeni.

La nivel de simbol, «Krucifix» este o carte a luptei împotriva naturii într-o eră în care războiul şi mâna omului au supărat pentru prea multă vreme planeta.

Autorul ştie cum să crească şi să menţină interesul cititorului, cu elemente de bizar, mister, spicuiri de conspiraţii la nivel de stat şi stropul tipic de supranatural explicabil care l-a consacrat pe Brussolo ca autor de literatură horror.

Când citeşti Krucifix ai impresia că urmăreşti un film – atât de bine te introduce în mijlocul evenimentelor şi te înfăşoară în atmosferă. Referinţele sexuale, atât de prezente în Febra, sunt menţinute aici la un minimum necesar; acţiunea e alertă şi mereu schimbătoare.

Poate cel mai mult din întregul roman mi-a plăcut sfârşitul dezolant, lipsa speranţei pe care-o emană.

La nivel de simbol, Krucifix este o carte a luptei împotriva naturii într-o eră în care războiul şi mâna omului au supărat pentru prea multă vreme planeta. E de-a dreptul incitant să citeşti cum omenirea e pe cale să piardă acest prim şi ultim război cu vegetaţia care a luat naştere din cauza greşelilor noastre. Insula este o reprezentare simbolică a întregii planete, iar eroul principal este omenirea însăşi: o femeie şi un bărbat, aceşti Adam şi Eva care se luptă pentru supravieţuire.

Descrierile sunt apăsătoare, mlaştina pare să prindă viaţă la fiecare paragraf. Notabile sunt temele aparaturii de război nu atât de avansate încât să nu poată deveni o realitate în viitorul apropiat şi cea a morţilor vii, subiect care a ţinut spectatorii în scaune în cinematografele ultimelor două decenii.

Brussolo mizează puţin cam mult pe scârbă în defavoarea groazei induse de incertitudine, cu lungi şi detaliate descrieri ale secreţiilor morţilor vii şi mirosului pe care aceştia îl răspândesc.

Aparte de asta, Krucifix conţine toate elementele unei scriituri horror de succes: mister, supranatural, ştiinţa care a luat-o razna, teama de moarte, nebunie, puţin romantism plasat într-un mediu contrastant, arme din belşug şi foarte multă teroare.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

3 comentarii »

  • Razvan said:

    E într-adevăr o carte foarte bună, deşi valoarea ei a scăzut puţin în ochii mei din cauza faptului că am citit-o imediat după COSMAR DE ÎNCHIRIAT, de asemenea a lui Brussolo (aceasta din urmă – genialăăă!).

  • dan said:

    As zice ca mai bun ii Krucifixu’

  • Suspans.ro : » Articole » Editura Nemira vă aşteaptă la Târgul Internaţional Gaudeamus 2011_Suspans.ro said:

    […] Rafael; Enrique Moriel, Oraşul din afara timpului; J.A. Jance, Reţeaua răului; Serge Brussolo, Krucifix; Elmore Leonard, În camera lui Honey; Dov Silverman, Cabalistul; Carl Hiaasen, Strip Tease, […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.