Sicilia. Fără mafioţi, dar cu bucate pe cinste!

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 2 ( iulie, 2010 )
Autor:

Andrea Camilleri – Hoţul de merinde, trad. Emanuel Botezatu, Editura Nemira, Bucureşti, 2009

Cosentino Giuseppe, gardian public, se prezentă bărbatul care stătea de pază lângă uşa ascensorului, larg deschisă. Eu îl găsii pe bietu‘ domnu’ Lapecora.

– Cum de n-a ieşit niciun curios să-şi bage nasul pe aici ? se minună Fazio.

–  Îi trimisei eu pe toţi, acasă-i trimisei. Pe mine mă ascultă. La etaju şase stau, adăugă cu mândrie gardianul public, potrivindu-şi vestonul uniformei.

Montalbano se întrebă ce s-ar fi ales de autoritatea lui Giuseppe Cosentino dacă omul ar fi locuit la demisol.

Pe defunctul domn Lapecora sfârşitul îl surprinsese stând în şezut pe podeaua ascensorului. (…) Aşa cum se prezenta, îmbrăcat la patru ace (nici cravata nu-i lipsea) fostul domn Lapecora părea un distins pensionar – avea ochii larg deschişi şi afişa o privire tâmpă. Să fi fost oare din cauză că se uşurase în pantaloni ?

Montalbano se aplecă şi atinse cu vârful degetului pata întunecată dintre picioarele mortului: era sânge, nu urină.

Inspectorul Montalbano are o dimineaţă minunată – e trezit la cinci dimineaţa de un subaltern plin de zel, vântul îi smulge obloanele, i se opreşte apa sub duş, se ceartă cu logodnica, şi se trezeşte brusc cu două omoruri pe cap. Primul pare mai degrabă un accident, urmare a unui conflict de pescuit – o navă care pescuia în apele internaţionale e atacată de o ambarcaţiune tunisiană, iar rafala de mitralieră il ciuruieşte pe unul dintre marinari. Al doilea e ce poate fi mai domestic – un pensionar încasează un cuţit de bucătărie în piept, înainte de a ieşi din imobilul unde locuia.

Evident, cele două omoruri sunt legate între ele, iar căutarea adevărului e îndelungată şi extenuantă, aşa că inspectorul Montalbano se hrăneşte corespunzător (primul dejun, descris cu lux de amănunte, constă într-o porţie de patru persoane de merluciu în sos de sardele, cu un antreu de fructe de mare). Deh, în Sicilia fictivă unde se petrece acţiunea, dezmăţul gastronomic nu-i afectează deloc silueta inspectorului…

Povestea poliţistă e bine închegată, cu o serie de surprize şi un deznodământ pe potrivă, dar ce mi-a plăcut în mod deosebit la cartea lui Camilleri e modul în care creionează personajele – în primul rând Montalbano, cinic dar bon vivant, ironic şi nepăsător în ale convenţiilor sociale, dar alert şi activ împotriva nedreptăţilor, inspectorul fiind înconjurat de o galerie de figuri de pomină, de la Catarella, poliţistul al cărui dialect sicilian nu-l înţelege nimeni, sau contabilul Culicchia, mai preocupat de sticla lui de vin decât de mortul cu care împarte ascensorul, până la Lucia, logodnica eternă, care îi suportă (până la o limită…) hachiţele lui Montalbano.

O halcă de intrigă poliţistă, mult umor, câteva linguriţe de critică socială, oleacă de romantism, regionalisme siciliene presărate cu generozitate şi tupeul de a spune lucrurilor pe nume – iată reţeta lui Andrea Camillero pentru un roman pe care l-am devorat. Singurul reproş – glandele mele salivare au avut de furcă, nu glumă. Prea se vorbeşte mult despre mâncare în cartea asta…

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

  • Revista Suspans.ro numărul 2 « Mircea Pricăjan said:

    […] PANDELE — Sicilia. Fără mafioţi, dar cu bucate pe cinste! (Andrea Camilleri, Hoţul de […]

  • Eddie (author) said:

    Erata: Montalbano e comisar-sef, nu inspector. Mea culpa.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.