Telegrame cu adresant necunoscut

Articol publicat in:Recenzii | 16 august 2010
Autor:

Lisa Unger – Minciuni periculoase
traducere de Raluca Maria Dumitru
Ed. Humanitas Fiction, Colecţia Thriller&Mystery, 2007

10:09 – mă trezesc. mă ridic în capul oaselor. găsesc cartea verde pe jos. o ridic. o deschid. cad înapoi pe pernă. îmi închid telefoanele. nu mai plec nicăieri. Personajul se numeşte ridley. e mişto. genul de tipă cu care ieşi în oraş şi cu care discuţi mai multe decât despre vreme. hai să-ţi auzim povestea.

10:28 – eşti scriitoare. şi jurnalistă. ai o viaţă banală. trăieşti la new york. îţi petreci ziua între slujbă şi casă. ai crescut într-o familie normală. tata e medic, benjamin jones. mama e o tipă de treabă. fratele, ace, e un drogat. se ceartă mult cu ai tăi. a şi plecat de acasă la un moment dat, sătul să fie dădăcit.

10:44 – salvezi un copil de la ceea ce putea fi un accident teribil. s-a terminat cu anonimatul tău. ridley jones a ajuns pe prima pagină a ziarelor. 15 minute de faimă. sunt ale tale. lumea te recunoaşte pe stradă. totul e frumos. tu primeşti o scrisoare. mie mi-e sete. îmi beau pepsi-ul de la frigider. pe stomacul gol. mă întorc la tine.

11:02 – e o poză în plic. o femeie care seamănă cu tine. ţine o fetiţă în braţe. un bilet te întreabă dacă tu eşti aceea. îţi lasă un număr de telefon. îţi rozi unghiile. nu înţelegi. nu-i dai atenţie. îţi întâlneşti întâmplător vecinul de la etaj. jake. un tip bine. începi să faci conexiuni. după câteva zile, mai primeşti o scrisoare. ţi se spune că părinţii te-au minţit. tu nu eşti tu.

11:17 –  îi spui totul lui jake. vrea să te ajute. suni la numărul de telefon din scrisoare. îţi răspunde un domn. christian luna. decideţi că trebuie să vă vedeţi. jake te însoţeşte. vă întâlniţi într-un parc. îţi spune că e tatăl tău. tu eşti de fapt jessie jones. mama ta naturală a murit. pe tine te-au răpit când erai mică. se aude o împuşcătură. christian luna e mort. nu ştii cine a tras. îl iei pe jake. fugiţi.

11:48 – nu stau comod. mi-e foame. dar nu mă laşi să mănânc. tu nu mai pricepi nimic. începi să te temi. poliţia vrea să te interogheze. jake spune că e mai bine să-i evitaţi. nu mai ai încredere deplină în el. cercetezi. afli că la mijloc e o asociaţie, care ia copiii mici, abuzaţi, de la familiile lor. îi dau ulterior spre adopţie altora. care abia aşteaptă să crească un copil. implicat e şi unchiul tău, max. a fost un mare bogătaş. n-a avut copii. a murit.

12:30 – îţi chestionezi părinţii. ei zic că vorbeşti tâmpenii. întrebi de ce nu există fotografii cu mama ta gravidă. ţi se spune că beciul în care erau ţinute pozele a fost inundat de mult. n-au reuşit să păstreze nimic. nu-i crezi. sunt furioşi. dezamăgiţi. degeaba. eu mănânc o piersică. fug înapoi în pat.

12:57 – te culci cu jake. bineînţeles. ce altceva puteai face cu un bărbat lângă tine? încep dezastrele. eşti urmărită. fugi de toţi şi de toate. cineva încearcă să te omoare. se pare că ştii prea multe. jake dispare. afli un lucru crunt. medicul care se ocupa cu „recrutarea” copiilor abuzaţi e tatăl tău. benjamin jones. leşini.

13:28 – fratele tău ştie totul. nu vrea să-ţi spună. zice să-ţi întrebi părinţii. tu n-ai chef. ţi-e o teamă teribilă. mi se face şi mie pielea de găină. până la urmă îţi dai seama. n-are rost să te chinui. dacă lucrurile s-au împuţit, e totuna. mai bine acum. it’s now or never. eşti internată în spital. vin ai tăi. începi să asculţi povestea. o aud.

13:40 – tatăl tău îţi explică. înţeleg şi eu. drumul spre iad e pavat cu bune intenţii. nu eşti fiica lor. unchiul max. păcatele tinereţii. a greşit. dar a fost spre binele tău. afacerea continuă. bande mafiote şi-au băgat coada. s-a retras cine a putut. eşti mulţumită. toată viaţa ţi s-a întors pe dos. dar măcar ai aflat. Ai aflat. Ai aflat.

13:59 – jake a avut aceeaşi soartă. îţi seamănă. crezi că e perechea ta. şi poate că e. o puteţi lua de la capăt. altundeva. unde să puteţi să aveţi o căsuţă numai a voastră. el e sculptor. tu eşti scriitoare. fiecare are colţul lui. intimitatea lui. identitatea lui. sau nu?

21:05 – se face seară. mă gândesc la carte. cum o fi să-ţi pierzi identitatea? cum o fi să afli că tot ce ai crezut despre tine e o himeră? că nu-ţi cunoşti părinţii. că te-au minţit. stau cu mâinile sub ceafă. mă uit în tavan. mă duc să mai beau otravă de la frigider. lumina care se aprinde când îl deschid mă enervează. sunt singur. sună cineva la uşă. nu mă ridic. mai sună o dată. începe să bată cu pumnii.

21:07 – deschid. doi indivizi cu caiete mari. inspecţia sanitară. nu pricep ce-i aia. îi las să intre. ei trebăluiesc prin bucătărie. prin baie. eu stau în picioare. în hol. îmi dau seama că sunt aproape gol. dar oamenii s-au obişnuit cu blocatarii. suntem nişte ciudaţi. asta a fost tot. le mulţumesc. deşi nu ştiu pentru ce.

21:10 – mă întorc în pat. ce-or fi vrut? cine sunt? ce caută? mă apucă râsul. cartea asta m-a transformat într-un paranoic. dar dacă… nu. am înnebunit de-a binelea. mă ridic şi caut protmoneul. scot de acolo cartea de identitate. e lucioasă. are numele meu pe ea. îl citesc cu voce tare. ca să fiu sigur. îmi ţin numele în mână. fie ce-o fi. sunt ridicol. mă întorc cu actul de identitate în pat. îl aşez sub pernă. poate să vină cine vrea. acum sunt liniştit.

02:34 – e noapte. mă trezesc speriat. cântă greierii. nu înţeleg de ce sunt înfricoşat. mă ridic. mă duc tiptil în bucătărie. deschid frigiderul. iau sticla. trag o duşcă. şi atunci îmi amintesc. ştiu de ce tremur. ştiu de ce stau proptit în mâini, spânzurat deasupra pervazului, cu ochii injectaţi: nici eu n-am văzut vreo poză din vremea în care mama era însărcinată.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • Suspans.ro » Articole » Urmarea care ucide said:

    […] Lisa Unger m-am entuziasmat, totuşi, când am citit „Minciuni periculoase”. O carte bine construită, cu un foarte bun dozaj al suspansului, cu intrigă credibilă şi […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.