Trag ca să Ucid!

Articol publicat in:Recenzii | 13 mai 2013
Autor:

Elmore Leonard-Hot KidElmore Leonard-Hot Kid (Carl Webster I: The Hot Kid, 2005) 362p., MMP, Nemira, Bucureşti, 2006, Colecția Suspans, Trad. Mihai-Dan Pavelescu, Lector Nicoleta Ghement

Despre Elmore Leonard v-am povestit acum nu foarte mult timp, când am scris despre Killshot (Un Glonț, un Mort), aşa că nu prea mai am mare lucru de adăugat despre el. Atâta doar că între timp a mai apărut un film după una din scrierile sale, Freaky Deaky (2012), pe care doar ce-am început să-l vizionez, şi că Elmore Leonard a reuşit o performanță uluitoare: să scrie 2 romane şi câteva povestiri care-l au ca protagonist pe puştiul-polițist-minune Carl Webster la venerabila vârstă de 80 de ani (iar Comfort to the Enemy a apărut în 2009, pe când Leonard ajunsese deja la 84 de ani). Cinste lui!

Despre ce este vorba în acest prim volum al seriei dedicate lui Carl Webster? Pai despre cum s-a transformat Carlos Webster, un puşti de 15 ani din America anilor 1920, în cel mai vestit marshal (un fel de încrucişare între un agent de poliție şi un şerif, dar care nu stă într-un loc, la un birou într-un orăşel prin care trec ciulini rostogolindu-se, ci fuge de colo-colo, urmărind criminali) al țării. Primul lui contact cu un criminal celebru se petrece în 1921, pe când se afla într-un magazin din Okmulgee, Oklahoma, şi tocmai atunci se nimereşte să intre pentru a-l jefui un celebru spărgător de bănci, Emmett Long. Carlos rămâne marcat atunci când Long îl împuşcă pe un indian-apărător al legii fără motiv şi decide să se facă marshal atunci când va fi mare. Carlos este un băiețandru bogat, al cărui tată este erou de război şi care cultivă nuci pecan şi are câteva sonde de petrol, de pe urma cărora provine şi averea lui. Cu toate că băiatul poate trăi liniştit, fără grija zilei de mâine, visul lui este să devină marshal şi să prindă criminali vestiți.

Cadrul de desfăşurare al poveştii este unul remarcabil: America anilor 1930, când prohibiția comercializării alcoolului era în floare, când primele zăcăminte de petrol erau descoperite în Texas şi-i îmbogățeau pe cei dispuşi să investească într-o asemenea afacere, când maşinile erau destul de rare, dar datorită descoperirii de noi zăcăminte de petrol se înmulțeau ca ciupercile după ploaie, când visul oricărui tânăr care nu muncea în mină era să devină un celebru spărgător de bănci, după care să suspine toate femeile, când evadările şi jafurile soldate cu mulți morți erau ceva la ordinea zilei (aproape un secol mai târziu, în România zilelor noastre, jafurile de la bancomate şi de la bănci au devenit ceva la fel de des întâlnit), când viața unui om era mai puțin prețioasă decât un dolar, când minerii italieni mureau cu sutele pe zi în mine insalubre şi nesigure, când mafia italiană era încă în scutece şi când un puşti de numai 15 ani, pe numele său Carlos Webster, devine un erou admirat de toată lumea, după ce împuşcă un hoț de vite pe când acesta din urmă încerca să-l jefuiască, iar marshalul trimis să cerceteze cazul îi promite lui Carlos un loc în rândul marshalilor cand acesta va avea vârsta necesară.

Ce se mai întâmplă în continuare? Carlos îşi transformă numele în Carl şi devine cel mai celebru om al legii din țară. Pentru că are carismă, talent, îndemânare, inteligență, curaj şi noroc. Pentru că, rând pe rând, îi cad victime cei mai celebri bandiți ai epocii. Pentru că pe urmele sale se află un jurnalist italian dornic de afirmare, care îl urmăreşte pas cu pas şi care îl zugrăveşte apoi în culorile cele mai vii în articolele sale. Pentru că este la locul potrivit, în momentul potrivit şi pentru că are mult sânge rece. Pentru că are o replică celebră, de care la început nu-şi dă seama că va deveni marca sa înregistrată: Dacă trebuie să scot arma, eu trag ca să ucid! Şi pentru că dă peste un bandit mic, care devine mare şi care are o poveste de viață foate interesantă: Jack Belmont are un tată putred de bogat, Oris, dar visul său este să-i depăşească în nelegiuiri şi faimă pe cei mai celebri infractori ai vremii sale-Baby Face Nelson, Pretty Boy Floyd sau chiar pe cel mai cunoscut, John Dillinger (despre a cărui prindere s-a turnat un film excelent, nu cu mult timp în urmă, Public Enemies (2009), în regia lui Michael Mann). Pentru că asta vrea şi Jack Belmont să devină: Inamicul Public Numărul 1. Iar după ce Bonnie şi Clyde, iar mai apoi chiar şi John Dillinger, sunt ucişi, nimic nu-i mai stă în cale lui Jack pentru a deveni inamicul public numărul 1. Iar pentru asta nu trebuie decât să-l stârnească pe Carl Webster, cel mai tare marshal american. Care are o slăbiciune pentru o tânără rebelă, Louly Louise Brown, ajunsă o mică celebritate după ce îşi ucisese amicul bandit, pentru a nu fi la rândul ei ucisă. Şi cu care în final vrea să se căsătorească.

Atmosfera descrisă magistral de Leonard este una absolut mirifică. De multe ori, când vizionam filme cu acțiunea în anii 1930 ai Americii, îmi ziceam: acelea sunt vremurile în care aş fi vrut să trăiesc. Însă eu nu vedeam decât spoiala hollywoodiană, cu maşini puternice, femei frumoase şi sonde de petrol, baluri nesfârşite şi bărbați îmbrăcați în costume impecabile. Ce dacă alcoolul era în afara legii? Şi dacă mergeai legat la ochi, tot dădeai de cineva dispus să-şi rişte libertatea pentru a-ți vinde o sticlă de whisky. Uitasem că segregarea rasială era în floare, de Ku Klux Klan, care încă mai ardea negri pentru că erau negri şi italieni pentru că erau broscari şi macaronari, că bandiții spărgeau bănci şi împuşcau oameni nevinovați doar pentru a se făli în fața iubitelor sau pentru a li se duce faima în patru zări. Cu toate acestea, mai vreau să trăiesc în acele vremuri? Da, mai vreau. Şi asta datorită unui bătrân scriitor de romane polițiste, Elmore Leonard, care a ridicat povestirile western şi polițiste-pulp la rang de artă. Despre care Martin Amis a afirmat: Proza lui îl face pe Raymond Chandler să pară stângaci!

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.