Traiul sub dom

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 3 ( august, 2010 )
Autor:

Stephen KingUnder the Dome
Hodder, Marea Britanie, 2010

Aproape un an am aşteptat să apară versiunea paperback a acestui roman. În primul rând fiindcă ediţia princeps avea un preţ prohibitiv pentru buzunarele unui traducător român, dar mai mult pentru că o carte de dimensiunile lui Under the Dome e aproape imposibil de citit altfel decât în ediţie de masă.

Când ai un mamut de 900 de pagini, format A5, tipărit cu paspartu insignifiant şi corp mic de literă, în care se vorbeşte despre un orăşel din Maine izolat de restul lumii de un dom uriaş, ca un câmp de forţă, acţiunea acoperind doar câteva zile, ştii că miza principală nu poate fi reprezentată decât de personaje. Şi personajele sunt legiune. Lista celor mai importante ocupă două file întregi la începutul cărţii.

La început, după primele pagini, eram convins că mă voi întoarce frecvent la lista aceea, că o fi el un motiv pentru care editorii au ales să o aşeze acolo. Ei bine, n-a fost deloc aşa. Am revenit la lista de personaje o singură dată, aproape de sfârşitul cărţii, pentru a mă lămuri dacă Horace, căţelul Juliei Shumway, ziarista oraşului, este un corgi sau collie. Fiindcă asta-mi scăpase. În rest, oameni buni, personajele sunt atât de bine descrise, li se insuflă atât de măiastru viaţă şi sunt tratate cu atâta atenţie, încât îmi vine greu să cred că, după terminarea romanului, va exista vreun cititor care să-l confunde pe Peter Randolph (adjunctul şefului de poliţie), de pildă, cu Freddy Denton, subordonatul lui.

Pe scurt, lucrurile stau aşa:

Într-o frumoasă şi însorită zi de octombrie, deasupra oraşului Chester’s Mill coboară, în chip inexplicabil, un dom invizibil. Pe dinăuntru rămâne majoritatea locuitorilor, alături de Dale Barbara, alintat Barbie, bucătar la restaurantul Sweetbriar Rose, care, în urma unei altercaţii cu bătăuşii locului, printre care şi Junior Rennie, fiul lui Big Jim Rennie, dictatorul neoficial (încă) al oraşului, plănuieşte să plece unde-o vedea cu ochii. Acest eveniment neprevăzut îi pune însă piedică şi se vede blocat în Chester’s Mill, unde noua situaţie creează premisele instaurării celui mai autentic stat poliţienesc.

Big Jim Rennie vede în asta ocazia perfectă de-a pune mâna pe oraş. Bine, el oricum era păpuşarul din umbră, cel care făcea ce voia din Andy Sanders, întâiul consilier local, şi Andrea Grinnell, a treia consilieră locală. Iar când singurul om care i se putea opune, Duke Perkins, şeful poliţiei, moare fiindcă se apropie prea tare de dom şi-i explodează pace-maker-ul din piept, Bin Jim nu mai stă pe gânduri. Îl înscăunează şef al poliţiei pe Peter Randolph, altă fantoşă, şi cere întărirea forţei poliţieneşti prin angajarea temporară a celor mai violenţi tineri din oraş, inclusiv a fiului lui, Junior Rennie.

Nu trec decât (!) vreo patru sute de pagini şi taberele încep să se despartă. Big Jim înţelege că liderul rezistenţei este Dale Barbara (fost luptător în Irak şi ales de însuşi preşedinte să gestioneze situaţia de sub dom până la găsirea soluţiei salvatoare), aşa că îi înscenează nişte omoruri pentru a avea motiv să-l vâre la răcoare. Barbie are însă alături deja o adevărată armată de oameni de bine: Julia Shumway, jurnalista, Rose Twitchell, proprietara restaurantului la care lucra el, Brenda Perkins, soţia defunctului şef al poliţiei, Piper Libby, reverenda agnostică a Bisericii Congregaţionale, Rusty Everett, asistentul medical devenit medic şef în urma decesului lui Ron Haskell, isteţul Joe „Sperietoare-de-ciori” McClatchey şi ceata lui de prieteni etc. Şi lupta începe.

Nu vă spun cum se poartă ea, care sunt celelalte elemente importante ale acţiunii, cum se încheie lucrurile… Or fi ele personajele importante în Under the Dome, dar numai cu ele nu faceţi nimic.

Peste tot, acest roman apare comparat cu The Stand (Apocalipsa). Nimic mai greşit. Prin ton, prin acţiune, prin personaje şi prin relaţiile dintre personaje, Under the Dome este fratele mai mare al Lucrurilor preţioase. Este un roman care amplifică tema de acolo, culmea, reducând-o. Diavolul capătă chip uman, este redus la scară şi, tocmai de aceea, imaginea lui este de o mie de ori mai înfricoşătoare. Big Jim Rennie va rămâne cu siguranţă una dintre cele mai odioase persoane care au populat vreodată o lume ficţională.

Şi ştiţi care e lucrul cel mai înfricoşător? Cel puţin pentru noi, românii. Ţara noastră, acum, e condusă tocmai de un Big Jim Rennie. Un Big Jim care îşi pune toată strădania în ridicarea unui dom sub care să încapă nu un oraş, ci o ţară întreagă. Cine are urechi să audă. Şi să mediteze.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

17 comentarii »

 • Aspoiu said:

  Pina la urma se afla care-i treaba cu domul? Sa-mi spui numai daca da sau ba, nu-mi spune shpilul 😀

 • Mircea Pricăjan said:

  se află. într-un fel :p

 • Flav said:

  Mircea, nu ai in plan o traducere a acestei carti? 🙂

 • Mircea Pricăjan said:

  Eu aş traduce-o bucuros, dar de plan se ocupă editura. Şi apoi mai avem ceva de lucru la Turnul Întunecat. 😉

 • Jen said:

  Am terminat-o si eu intr-un final… si da, cred ca e mai degraba Needful Things decat The Stand. Si, avand in vedere ca Needful Things e undeva la coada clasamentului meu personal, facand media am ajuns la concluzia (confirmata) ca Under the Dome nu va fi printre preferatele mele. Da, te prinde, da, are cateva personaje memorabile (mi se pare foarte tare ideea de a-si numi personajul principal Barbie), da, King stie in continuare sa creeze tensiune, dar alte chestii cam scartaie, in frunte cu deznodamantul care pare spune „futu-i, mult am mai scris, hai sa termin totusi povestea”. Iar personajele secundare (tertiare?), alea care ti-au fost tie clar diferentiate… la mine n-a prea functionat. Poate o sa scriu si o recenzie mai lunga candva, dar pentru moment as recomanda alte carti ale lui SK inaintea Domului.

 • Mircea Pricăjan said:

  Eh, chestie de gusturi. La mine, Needful Things e printre primele pe lista preferinţelor. 😉

  Apoi eu ador personajele secundare. 🙂 Când astea depăşesc simplul şablon pot spune că e vorba de-o carte bună. Iar aici personajele secundare sunt magistrale – ca-n Needful Things, de altfel. Şi ca-n Insomnia şi The Tommyknockers. 😉

  Apoi 2: Primele indicii ale acelui deznodământ se arată deja după primul sfert al cărţii. Metodă veche la King (treaba cu anticiparea, menită – printre altele – şi să sporească suspansul). Doar un cititor neatent poate spune că finalurile lui sunt trase de păr. Faptul că *par* neaşteptate e-un atu, la fel cum atu e şi faptul că, la o relectură atentă, ajungi să observi toate acele lucruri mărunte, intenţionat „ascunse la vedere”, care anunţă „neaşteptatul” sfârşit.

  Până la urmă, in my book, roman bun e acela care nu poate fi epuizat la o primă lectură.

 • Jen said:

  [atentie, spoilere]

  Pe mine m-a iritat… nu stiu cum sa-i zic. Parca sunt doua planuri fara legatura. Toata cartea putea sa existe si sa fie la fel de buna fara extraterestri (iar la mine suspansul n-a venit de aici, ci din interactiunile intre oamenii din oras). Putea sa se ridice domul cumva, fara sa afle nimeni cum, si ar fi fost acelasi lucru. Faptul ca apar niste alieni pe la jumate si reapar la sfarsit mi s-a parut o gaselnita ca sa se termine cartea o data. Adica inteleg ce idee vroia sa transmita (furnici, insignifianta bla bla) dar nu mi se pare ca i-a iesit bine.

  Iar faptul ca, dupa ce a creat o gramada de personaje secundare misto, King le omoara in 3 pagini m-a enervat si mai tare. Macar in The Stand majoritatea sunt morti de la inceput…

  Deci, per total: orasel izolat de lume si reactiile oamenilor din el: nota 10. Alienii care poc! acopera orasul cu un dom, si poc! il descopera dupa ce se converseaza cu o ziarista: nota 5.

  (Ah, si mentiune speciala pentru avioanele care tot picau… eu am inceput cartea pe un aeroport si am terminat-o pe altul. Nu cred ca am ales momentele ideale :P)

 • ANDREI said:

  Ne poti spune, Mircea, daca editura intentioneaza sa publice si romanele mai vechi inca neaparute in romana? Ai mentionat mai sus Insomnia si Tommyknockers, asta nu au fost traduse inca. Mi-ar placea sa stiu ca macar au in plan candva.

  Pt under the dome e clar ca mai asteptam, dar nu e bai, Turnul intunecat e mai important 🙂

 • Mircea Pricajan said:

  Planurile concrete şi imediate ale editurii ştiu că sunt să încheiem seria Turnul Întunecat. În rest, sunt absolut convins că n-ar fi deloc împotriva traducerii unor titluri mai vechi. În ce mă priveşte, Andrei, poţi sta liniştit, voi face toate diligenţele necesare. Cum spuneam, Tommyknockers şi Insomnia sunt printre preferatele mele. 🙂

 • Andrei said:

  Multumesc frumos pentru raspuns. E bine ca sunt sperante. Au mai fost traduse si la alte edituri romanesti romane de SK, dar m-am uitat pe bibliografie si am vazut ca tot mai sunt unele mai vechi needitate. Probabil la astea vechi nici drepturile de copyright nu sunt asa scumpe.

  Merge si lumea noastra mai departe 🙂

 • Dan said:

  Ar mai fi Cujo si Firestarter din seria veche….

 • Suspans.ro : » Articole » S-a anunţat viitoarea carte a lui Stephen King_Suspans.ro said:

  […] Omnivoracious anunţă că acest viitor roman al lui Stephen King va fi comparabil ca dimensiune cu Under the Dome (apropiindu-se, deci, sau chiar depăşind 1.000 de […]

 • REGELE dezlantuit! « Blog-ul fanului science fiction said:

  […] anuntă acest viitor roman al lui Stephen King va fi comparabil ca dimensiune cu Under the Dome (apropiindu-se, deci, sau chiar depăşind 1.000 de pagini.Acest roman va fi lansat pe 8 noiembrie […]

 • adi said:

  salut Mircea, ne poti spune daca se mai editeaza ceva nou?daca editura(urile) au ceva in plan de SK?

 • Blogul Editurii Nemira » Arhiva de blog » Under the Dome, cu Stephen King și Steven Spielberg! said:

  […] întunecate ale personalităţii. Puteți citi o recenzie foarte captivantă a romanului pe Suspans.ro, scrisă de Mircea […]

 • Nemira lansează SUB DOM şi LUPII DIN CALLA, de Stephen King | Bookspot said:

  […] şi va costa 72,90 RON (însă dacă îl precomandaţi primiţi o reducere de 20%). Puteţi citi aici o recenzie a volumul, scrisă de Mircea Pricăjan, care a tradus mai multe volume scrise de Stephen […]

 • Andreea Brutaru said:

  Hey!!! Finally apare si Under The Dome!!! Tocmai am inceput s-o citesc in original insa ma bucur ca am facut precomanda pentru exemplarul in romana 😀 stept cu interes si editarea Insomnia, Tommyknockers, Cujo, si a celorlalte pe care nu le-ati scos. Btw, de ce nu faceti o integrala SK? ar fi vanduta ca painea calda, cu siguranta 🙂
  Bravo Dle Pricajan pentru traducerile frumoase 🙂

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.