Un roman zglobiu

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 23 ( aprilie, 2012 )
Autor:

Eugen Ovidiu Chirovici – Cine a ucis-o pe Nora Jones?
Editura RAO, Bucureşti, 2011

Distinsa doamnă Nora Jones, persoană respectată în comunitate, chiar dacă invidiată de unii, este găsită într-o zi prăbuşită peste masa de lucru. Are creştetul capului plin de sânge şi alături, pe covor, zace un ciocan de bătut şniţele. Poliţia soseşte la faţa locului să investigheze. Nici urmă de intrare forţată în casă, nici urmă de sânge în cameră, becurile în birou sunt stinse şi de peretele casei stă sprijinită o scară.

Eugen Ovidiu Chirovici demonstrează şi de această dată că e un autor polifonic, capabil să schimbe registrele narative cu o uşurinţă demnă de invidiat – semn clar că ne aflăm în faţa unui scriitor născut, iar nu făcut.

Acestea sunt datele, în linii mari, de la care porneşte cel mai recent roman al lui Eugen Ovidiu Chirovici, un roman cu vădite elemente parodice, în care comicul de situaţie este întrecut doar de cel de personaj.

Încet-încet, bănuiala crimei cade rând pe rând asupra tuturor personajelor centrale, nescăpând nici chiar poliţistul anchetator. Pastorul, avocatul, nepoata decedatei, un jurnalist, fiul neînsurat şi cam nătâng al prietenei celei mai bune a decedatei, un tinichigiu venetic… toată lumea pare să aibă motive pentru a fi făptuit grozăvia şi niciunul nu reuşeşte până la urmă să ofere explicaţii suficient de solide pentru a combate acuzaţiile. Cu eficienţă şi condei sigur, autorul ne prezintă lucrurile aşa cum ar putea ele să arate din toate aceste perspective. Şi o face atât de credibil, încât, la final, când vine momentul lămuririlor şi toate măştile cad, adevărata explicaţie a nefericitei întâmplări nu poate să nu te ia prin surprindere.

Roman zglobiu, condus cu măiestrie spre o ţintă sigură, Cine a ucis-o pe Nora Jonesnu poate să nu prindă sub farmecul său pe oricine-i deschide copertele şi-i citeşte fie doar şi numai primele paragrafe.

Eugen Ovidiu Chirovici demonstrează şi de această dată că e un autor polifonic, capabil să schimbe registrele narative cu o uşurinţă demnă de invidiat – semn clar că ne aflăm în faţa unui scriitor născut, iar nu făcut.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.