”Weirdo” de Cathi Unsworth

Articol publicat in:Scriitori | 04 februarie 2013
Autor:

Articol semnat de Doug Johnstone în The Independent

Autor: Adela Șerbănescu

Forţa pe care o degajă scrierile lui Cathi Unsworth derivă din talentul ei înnăscut de a descrie cu intensitate maximă un eveniment. Cel de-al patrulea roman al său, Weirdo, este şi cel mai complex de până acum, ceea ce-i conferă un loc de frunte în literatura poliţistă britanică.

Acţiunea se desfăşoară într-o localitate imaginară, Ernemouth, din Norfolk, iar povestea pendulează între începutul anilor 1980 şi 2003. Sean Ward, un fost poliţist devenit detectiv particular, este angajat să investigheze o crimă monstruoasă petrecută cu două decenii în urmă.

Corrine Woodrow, pe vremea aceea o elevă de 15 ani, este condamnată pentru asasinarea unei colege de clasă şi îşi petrece 20 de ani după gratii, însă redeschiderea cazului scoate la iveală noi probe ADN care demonstrează că la locul crimei a existat un martor, dacă nu chiar a fost părtaş la ea.

Pe măsură ce ne adâncim în lectură, descoperim odată cu Ward cum evenimentele din cele două timpuri se întrepătrund. Trebuie menţionat că senzaţiile, aroma şi sunetul Norfolkului anilor ’80 capătă substanţă în aceste pagini. Capacitatea inegalabilă a lui Unsworth de a descrie atât de viu acea perioadă ne oferă o lectură fascinantă.

Prin comparaţie, redarea întâmplărilor petrecute în 2003 nu este chiar atât de captivantă şi este cam prea familiară, fiind făcută din punctul de vedere al unui detectiv particular obişnuit, deşi unul subtil nuanţat şi bine construit.

Ward descoperă treptat iţele încurcate ale unei lumi dominate de corupţie, crime, scandaluri şi muşamalizări, dar, spre lauda autoarei, deşi intriga este înspăimântător de sinuoasă, nici una dintre marile dezvăluiri nu pare să fi apărut din senin. Avem de-a face cu un fir al acţiunii foarte bine pus la punct, calitatea suspansului rezidând în descoperirea relaţiilor dintre personajele din anii ’80.

Corrine împreună cu prietena ei Debbie şi cu noua lor colegă Sam, băieţii cu care se întâlnesc în diverse ocazii, mamele lor îndărătnice şi bunicii sus-puşi – toate aceste personaje sunt credibile şi au profunzime, iar relaţiile lor au o complexitate ce le oferă parcă realitate.

Iar profunzimea şi complexitatea lor este cel mai bine scoasă în evidenţă de relaţia dintre adolescente. Corinne, Sam şi Debbie se angajează într-un joc vicios de putere, iar aspectul psihologic ce caracterizează vârsta adolescenţei bombardate de hormoni este incomparabil redat. Fetele sunt pândite la tot pasul de un pericol imens, chiar şi în locurile ce par a fi cele mai sigure, iar teroarea acestei ameninţări permanente îşi întinde tentaculele pe fiecare pagină a romanului.

 

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.