Banville îl readuce la viaţă pe detectivul Philip Marlowe

Articol publicat in:ScriitoriStiri | 11 ianuarie 2013
Autor:

Unul dintre cei mai celebri detectivi particulari din toate timpurile revine, de astă dată în romanul lui John Banville, scriitorul născut în Wexford, Irlanda, câştigător al premiului Booker Prize pentru romanul Marea în anul 2005.

Autor de literatură poliţistă sub pseudonimul Benjamin Black, romancierul de origine irlandeză va scrie o carte, avându-l drept personaj principal pe faimosul detectiv Philip Marlowe, creat de Raymond Chandler. Romanul, a cărui acţiune va fi plasată în anii patruzeci, în decorul fictiv al Bay City, California, va fi publicat anul viitor.

„A călca pe urmele lui Raymond Chandler este o provocare”, a declarat Banville. „Am început să citesc Chandler încă din adolescenţă şi revin adesea la romanele sale.  Ideea acestei cărţi mi-a încolţit în  minte acum câţiva ani şi ador perspectiva de a-mi plasa romanul în California lui Marlowe, pe care o revăd mereu prin prisma tablourilor lui Edward Hopper. Bay City va avea o atmosferă suprarealistă sau hiper-realistă, pe care aştept cu nerăbdare să o redau.”

Marlowe, detectivul particular sarcastic din romanul Somnul de veci, este unul dintre cele mai durabile personaje ale literaturii poliţiste, interpretat pe micul ecran de Humphrey Bogart în filmul cu acelaşi nume.

„John Banville, alias Benjamin Black, este autorul perfect care să preia şi să recreeze personajul lui Raymond Chandler”, spunea editorul său, John Sterling, părere împărtăşită de toţi iubitorii de literatură poliţistă.

Dintre romanele celebre ale lui Banville amintim The Frames Trilogy : Onorată Instanţă (Guiness Peat Aviation Award, Dublin, 1989); Năluci; Atena şi Christine Falls: Dosarul unei morţi suspecte (nominalizat la Edgar Best Novel Award în anul 2008).

Sursa: The Telegraph

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • Raymond Chandler, MAESTRUL said:

    […] continuă dincolo de timp, influențând generații intregi de scriitori. De curând, a apărut un anunț conform căruia autorul de literatură poliţistă John Banville, cunoscut publicului român sub […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.