Costi Rogozanu despre John Le Carré

Articol publicat in:Stiri | Aparut in:Nr. 13 ( iunie, 2011 )
Autor:

BookMag, revista literară a librăriei virtuale Elefant, oferă spre lectură, astăzi, o incitantă recenzie (Scriitorul-spion) semnată de criticul Costi Rogozanu la una dintre recentele apariţii pe piaţa românească a unei scriei purtând marca inconfundabilă a lui John Le Carré, Cel mai vânat om din lume.

Din analiza sa reţinem îndeosebi un fragment-mărturisire:

„Uneori mă întreb ce rost au cărţile după care se fac filme mai bune chiar decât textul scris (şi le Carré, şi King, şi Grisham au norocul unor producţii meomorabile), dar citindu-i îmi dau seama că e în joc doar răutatea mea de snob care şi-a cheltuit prea mult timp cu «marile» cărţi, «marii» autori. Un Le Carré e un Le Carré. Un Grisham e un Grisham. Uneori nu mai contează titlul romanului. Chiar şi calitatea textului devine secundară atâta timp cât astfel de autori au devenit mai mult nişte comunităţi decât simple «nume». Uneori e delirant de simplist, dar arta e alta: să mă faci să-mi uit instinctele de conservare de cititor trecut prin multe.”

Cu singura menţiune că, spre deosebire de Grisham şi, poate, chiar Le Carré, în cazul lui Stephen King foarte puţine sunt ecranizările care să egaleze măcar valoarea cărţilor de la care pornesc.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.