CWA International Dagger 2010

Articol publicat in:Stiri | Aparut in:Nr. 2 ( iulie, 2010 )
Autor:

Pentru premiul International Dagger acordat anual de Crime Writers’ Association intră în competiţie acele romane poliţiste, thrillere sau de spionaj care au fost traduse în limba engleză din limba originală şi publicate în Marea Britanie.

Anul acesta, lista cărţilor propuse pentru Internatonal Dagger a cuprins şase titluri. Iată-le pe cele cinci necâştigătoare:

♦ Badfellas de Tonino Benacquista, traducere de Emily Read (Bitter Lemon Press)

♦ August Heat de Andrea Camilleri, traducere de Stephen Sartarelli (Picador)

♦ Hypothermia de Arnaldur Indriðason, traducere de Victoria Cribb (Harvill Secker)

♦ The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest de Stieg Larsson, traducere de Reg Keeland (MacLehose Press)

♦ Thirteen Hours de Deon Meyer, traducere de K.L. Seegers (Hodder and Stoughton)

Mare câştigător, anunţat în 23 iulie în cadrul unei ceremonii ţinute la The Crown Hotel, Harrogate, a fost însă suedezul JOHAN THEORIN pentru romanul Nattfåk, tradus în engleză de Marlaine Delargy cu titlul The Darkest Room. El a plecat acasă, pe lângă trofeu, şi cu suma de 1000 de lire, iar traducătoarea lui cu cea de 500 de lire.

Anul trecut, acelaşi tandem (scriitor-traducător) a mai câştigat un Dagger, mai precis CWA John Creasey (New Blood) Dagger pentru cel mai bun debut în roman.

Membrii juriului au spus despre carte: „Patru fire narative urcă în spirală în jurul vortexului unei morţi inexplicabile. Este imposibil să spui despre acest misterios roman că este strict o poveste cu fantome, una poliţistă sau una gotică.”

Johan Theorin – The Darkest Room, traducerea din suedeză de Marlaine Delargy, Editura Doubleday

„Preţ de mai multe ore am crezut că fiica mea s-a înecat şi că soţia mea era în viaţă, când de fapt lucrurile stăteau exact invers.” În toiul unei ierni necruţătoare, Katrine şi Joakim Westin se mută împreună cu copiii lor în vechea casă de la Eel Point, pe insula suedeză Öland. Noul lor cămin nu întruchipează însă imaginea idilică a unui loc retras. Doar câteva zile mai târziu, Katrine e găsită înecată pe stâncile din apropiere.

În timp ce Joakim se zbate să-şi păstreze luciditatea, Tilda Davidsson – o tânără poliţistă proaspătă absolventă de colegiu – e din ce în ce mai convinsă că soţia acestuia a fost ucisă. Apoi, în Ajunul Crăciunului, un viscol loveşte Eel Point. Izolat de zăpadă, Ioakim nici nu bănuieşte că mai mulţi oaspeţi (pe cât de nepoftiţi, pe atât de înfricoşători) îşi croiesc drum spre el. Întrucât aceasta este cea mai întunecată noapte din an, noaptea când viii se întâlnesc cu morţii…

Johan Theorin s-a născut în 1963, în Gothenburg, Suedia, şi de când se ştie şi-a petrecut verile în ţinutul nordic Öland, locul de desfăşurare al acţiunii din cărţile sale. Familia din partea mamei – marinari, pescari şi fermieri – a locuit acolo de secole, ocrotind bogata moştenire de poveşti folclorice stranii a insulei. Jurnalist de profesie, Johan locuieşte în Gothenburg, Suedia.

Romanul lui de debut, Echoes from the Dead, a fost finalist pentru CWA International Dagger în 2009 şi a câştigat CWA John Creasey (New Blood) Dagger în acelaşi an.

◊                ◊

Cu aceeaşi ocazie au fost anunţaţi câştigătorii la alte câteva categorii.

♦ Ariana Franklin a primit Dagger in the Library,

♦ Ruth Dudley Edward, pentru Aftermath: The Omagh Bombing & the Families’ Pursuit of Justice, a primit Non-Fiction Dagger,

♦ Robert Feerigno, pentru Can You Help Me Out Here, a primit Short Story Dagger,

♦ iar Patrick Eden a primit Debut Dagger, premiul pentru debut absolut.

Totodată, au fost anunţate nominalizările pentru John Creasey (New Blood) Dagger, debut în roman, şi Gold Dagger, cea mai înaltă distincţie oferită de Crime Writers’ Association. Câştigătorii acestor premii vor fi anunţaţi în toamnă, în cadrul unei ceremonii televizate, ca parte a Specsavers Crime Thriller Awards.

Iată nominalizările:

John Creasey (New Blood) Dagger

Acts of Violence, Ryan David Jahn (Pan)
Cut Short, Leigh Russell (No Exit Press)
Martyr, Rory Clements (John Murray)
Random, Craig Robertson (Simon & Schuster)
Stop Me, Richard Jay Parker (Allison & Busby)
Rupture, Simon Lelic (Picador)
The Holy Thief, William Ryan (Mantle )
The Pull of the Moon, Diane Janes (Robinson)

Gold Dagger

Conman, Richard Asplin (No Exit Press)
Blacklands, Belinda Bauer (Corgi)
Blood Harvest, S J Bolton (Bantam Press)
Rain Gods, James Lee Burke (Orion)
Shadowplay, Karen Campbell (Hodder & Stoughton)
The Strange Case of the Composer and his Judge, Patricia Duncker (Bloomsbury)
Still Midnight, Denise Mina (Orion)
The Way Home, George Pelecanos (Orion)

Sursa: Siteul The Crime Writers’ Association
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.