Dan C. Mihăilescu despre relaţia sa cu literatura poliţistă

Articol publicat in:Stiri | Aparut in:Nr. 13 ( iulie, 2011 )
Autor:

Criticul literar Dan C. Mihăilescu, mai cunoscut publicului larg datorită emisiunii Omul care aduce cartea de la postul de televiziune ProTV, publică în numărul de săptămâna trecută al revistei Dilema veche un incitant articol, intitulat Dincoace de intriga poliţistă, în care discută despre pasiunea sa sinceră pentru romanele poliţiste (nordice, în acest caz), pasiune care-i aduce deopotrivă laude şi blamări din partea confraţilor literaţi.

„Sînt tăbăcit de mult. În paralel cu dulcile firitiseli, Omul care aduce cartea are parte, fatalmente, de nemulţumirile celor care te vor fie atoateştiutor şi «absolut imparţial», fie pur şi simplu de partea lor. Adolescenţii mă chestionează febril de ce evit cu obstinaţie literatura fantasy, romanele cu vampiri, SF-ul şi tratez oarecum persiflant cărţile motivaţionale. Oamenii serioşi mă ceartă pentru abuzul de frivolitate, favorizarea romanului poliţist, a minimalismului şi mizerabilismului «pe care altminteri îl înjuraţi, dar îl etalaţi bine mersi pe ecran», accentul trebuind să cadă, fireşte, pe cărţile de istorie, religie, filozofie. Cititorii rafinaţi m-ar vrea exclusiv livrat reeditărilor din marea literatură universală («în zece ani, abia dacă aţi prezentat un Tolstoi: e inadmisibil»). Vîrsta a treia reclamă amarnic memorialistica de puşcărie, deportare, viaţă la conac ori la castel: «restul e literatură pentru coafeze».” – începe articolul lui Dan C. Mihăilescu.

Citiţi continuarea pe site-ul revistei Dilema veche

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.