Doctor Sleep

Articol publicat in:ScriitoriStiri | 07 decembrie 2012
Autor:

După mai bine de treizeci de ani, timp în care au aşteptat cu sufletul la gură să afle ce s-a întâmplat mai departe cu Danny Torrance, tânărul supravieţuitor al înspăimântătoarelor evenimente din Shining, cititorii pot răsufla uşuraţi: Stephen King a dat publicităţii în cele din urmă data de publicare a mult aşteptatei continuări a romanului. Doctor Sleep va vedea lumina tiparului pe 24 septembrie 2013, a anunţat King, la 36 de ani de la apariţia lui Shining, în 1977.

Cel de-al treilea roman al lui King, Shining, spune povestea familiei Torrance, care se mută în Hotelul Overlook, undeva în munţi, unde tatăl, pe nume Jack, urmează să ocupe postul de îngrijitor de-a lungul iernii ce va urma. Jack Torrance devine posedat de spiritele rele care bântuie hotelul şi îşi atacă familia, însă Danny – ale cărui abilităţi paranormale au întărâtat fantomele din hotel – şi mama sa, Wendy, reuşesc în cele din urmă să scape.

După multe alte cărţi publicate, romanul lui King, Doctor Sleep, continuă povestea lui Dan Torrance, acum un bărbat de vârstă mijlocie, care se luptă de ani buni să scape de amintirile legate de tatăl său – disperare, alcoolism şi violenţă-, conform prezentării cărţii de către editorul englez, Hodder & Stoughton.

Stabilit în New Hampshire, Dan se foloseşte de extraordinarul său har pentru a oferi alinare celor aflaţi în pragul morţii. Cunoscut de către localnici drept Doctor Sleep, el o întâlneşte pe Abra Stone, o fată de doisprezece ani, ale cărei puteri paranormale sunt de departe unele speciale şi care trebuie să lupte împotriva unui grup de fiinţe nemuritoare care se “hrănesc” cu sufletele copiilor înzestraţi cu energii supraomeneşti similare, atunci când aceştia sunt torturaţi până la moarte.

Anul trecut, King le-a oferit fanilor înfocaţi din Statele Unite câteva crâmpeie din roman, prezentând un capitol despre fiinţele malefice care populează  lumea lui Dan. Ele se reunesc într-o grupare ce poartă numele de The True Knot şi par complet inofensive, majoritatea fiind bătrâne, îmbrăcate în haine ieftine şi locuind în rulote. Însă King povesteşte că acestor fiinţe “nu le plac câinii, şi nici câinii nu le plac pe ele… Ai zice că animalele le văd adevărata faţă – privirile vigilente ce se ascund în spatele ochelarilor de soare, muşchii încordaţi ascunşi sub pantalonii cumpăraţi de la supermarket şi colţii ascuţiţi ce stau să iasă la iveală de sub proteze. Câinii nu le sunt pe plac, însă copiii bolnavi da. Îi adoră chiar.”

Hodder descrie romanul drept “un război epic între bine şi rău, o minunată poveste sângeroasă, care va încânta milioanele de fani înfocaţi ai romanului Shining şi care va mulţumi pe oricare dintre cititorii aflaţi pentru prima dată pe teritoriul canoanelor literare specifice lui King.”

Sursa: The Guardian

Traducere: Cristina Nan

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

5 comentarii »

 • adi said:

  E vreo sansa sa apara si la noi?

 • ugachaka said:

  doctor sleep apare oficial la anul, in septembrie. in mod cert Nemira o va traduce…candva. dar inainte de 2014 nu iti fa sperante, ca nu se poate. oricum, sunt altele la rand, ce deja au 2-3 ani si merita traduse.

 • adi said:

  da ai dreptate dar 2 din cartile promise anul asta o sa apara la anul. Ma rog e un progres foarte lent dar macar sa fie

 • Oly said:

  @adi si @ugachaka: daca cititi suficient de bine in engleza, va recomand cu caldura sa luati variantele electronice in engleza, sau daca le gasiti – cele print, si va garantez ca veti avea o experienta net superioara citirii traducerilor. Cu toata stima pentru Nemira si alte edituri, translatorii romani sunt sub orice critica, si le scapa total sensul expresiei „traducere si ADAPTARE”.

 • 13 cu noroc pentru Stephen King said:

  […] vestea că lansarea oficială a romanului Doctor Sleep (mult așteptata continuare a capodoperei The Shining) va avea loc pe 24 septembrie 2013, punând […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.