George Arion, din nou

Articol publicat in:Stiri | Aparut in:Nr. 2 ( iulie, 2010 )
Autor:

George Arion e-un neobosit scriitor, ştiam. Ştiam şi că e un la fel de neobosit jurnalist. Specialitatea lui sunt interviurile. Numai cine nu are în casă cele două masive volume intitulate O istorie a societăţii româneşti contemporane în interviuri (vol. 1: anii 1975-1989 şi vol. 2: anii 1990-2004; un total de aproape 1400 de pagini!) nu are, poate, o justă imagine de ansamblu. De la scriitori la pictori, de la medici la politicieni, George Arion a stat de vorbă cu toate vârfurile din societatea românească a ultimelor trei decenii şi jumătate.

Ei bine, roata se întoarce. În România Liberă de astăzi, 29 iulie, George Arion schimbă locul, aflându-se de data aceasta în faţa microfonului. Şi rezultă un interviu de excepţie, realizat de Maria Capelos, din care aflăm ce înseamnă literatura poliţistă pentru el, cum a ajuns să scrie roman poliţist, după ce debutase cu poezie, care sunt ceilalţi scriitori români de literatură poliţistă pe care îi apreciază şi care au fost femeile (din viaţă şi din literatură, deopotrivă) care i-au marcat viaţa.

Iată doar un fragment, iar restul vă invităm să-l citiţi „la sursă”:

Ce v-a determinat să abordaţi acest gen literar?

G.A.: Dintre multele răspunsuri posibile, aleg unul singur. Am scris primul meu roman poliţist, „Atac în bibliotecă” enervat de producţiile autohtone stupide, cu miliţieni bravi, curajoşi, sclipitori de inteligenţă. O literatură scrisă la comandă, de o falsitate revoltătoare. În acest context eu am propus un protagonist simpatic, pe jurnalistul Andrei Mladin, detectiv fără voie, un personaj în care s-a recunoscut tânăra generaţie din acel timp. Un erou deloc idealizat, păgubos, cu idealuri înşelate, care trece cu umor peste obstacolele întâlnite în cale, însetat de adevăr şi dreptate, înfrânt uneori, victorios până la urmă.

În aceeaşi idee, numărul de săptămâna trecută al Dilemei Vechi a găzduit un dosar cu titlul provocator Cât de mare este literatura mică? În lista celor invitaţi să participe cu opinii îl regăsim şi pe George Arion. Textul său se intitulează Atac în bibliotecă (o pledoarie pentru romanul poliţist). Citindu-l, nu putem să nu ne aducem aminte de un alt text al autorului, Laudatio pentru romanul poliţist şi cel de spionaj, publicat ca Addenda la prima ediţie a romanului Spioni în arşiţă (2003) şi care relua o comunicare ţinută în acelaşi an cu prilejul colocviului Provocarea literaturii, din cadru Zilelor Revistei Familia. George Arion începea acel text astfel:

Încep abrupt şi provocator: scriu în limba română, dar reperele mele sunt în alte literaturi.

Actualul articol din Dilema Veche porneşte de la aceleaşi premise, demonstrând de ce literatura poliţistă românească a avut parte de un tratament îndeajuns de… meschin, însă ajunge la o concluzie îmbucurătoare. Dacă acum 7 ani situaţia romanului poliţist şi de spionaj românesc era precară, acum lucrurile s-au schimbat. Un singur citat elocvent:

Pur şi simplu, a fost o vreme cînd mă simţeam singur, mai ales după ce şi Rodica Ojog-Braşoveanu trecuse în lumea umbrelor. De fapt, şi mai înainte mă simţisem stingher. Nu mă regăseam în cărţile unor „confraţi“, care lăudau prestaţiile miliţienilor.

Însă lamentaţiile mele de odinioară nu-şi mai au rostul acum. Astăzi pot să înşir multe nume de autori români de policier-uri, care nu s-ar face de rîs dacă ar fi traduşi într-o limbă de circulaţie universală.

În acelaşi număr, semnează articole şi: Florin Lăzărescu, Tudor Călin Zarojanu, Radu Pavel Gheo, Grigore Cartianu, Roxana Din, Alina Miron, Michael Haulică şi Marilena Şerban. Pe acelaşi subiect putem citi şi un interviu cu Radu Paraschivescu.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

  • arion « Эхо блогосферы said:

    […] Suspans.ro пишет: Că George Arion e-un neobosit scriitor, ştiam. Ştiam şi că e un la fel de neobosit jurnalist. Specialitatea lui sunt interviurile. Numai cine nu are în casă cele două masive volume intitulate O istorie a societăţii româneşti … […]

  • michael said:

    un titlu care te tine departe de opera,pacat ar putea fi interesanta

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.