Rubbernecker de Belinda Bauer

Articol publicat in:ScriitoriStiri | 21 februarie 2013
Autor:

Un articol de Doug Johnstone, apărut în The Independent, 27 ianuarie 2013

Belinda Bauer merită toate aplauzele noastre pentru cel de-al patrulea roman al său,  Rubbernecker, unde încearcă să cucerească noi teritorii cu thrillerul ei psihologic, deşi uneori pare un exerciţiu de scriere creativă, decât o poveste coerentă.

Personajul principal este Patrick Fort, un tânăr cu sindromul Asperger care studiază anatomia la Universitatea din Cardiff.

Există o asemănare evidentă cu The Curious Incident of The Dog in the Night Time a lui Mark Haddon în ceea ce priveşte tonul emoţional al povestirii la persoana a treia. De la succesul înregistrat de Haddon, această metodă a devenit o armă familiară, destul de greu de mânuit totuşi, însă Bauer îşi înzestrează personajul-narator cu suficientă empatie pentru a-l determina pe cititor să participe afectiv.

Spre deosebire de colegii lui, Patrick nu intenţionează să practice medicina. Nu este interesat de ceea ce-i face pe oameni să trăiască, ci, dintr-un punct de vedere pur tehnic, de ceea ce-i face să moară. Asta se datorează şi faptului că tatăl său a suferit un accident de maşină, iar el l-a privit murind cu ochii lui de copil. Alături de starea sa mentală, acest interes morbid îl transformă într-un student neobişnuit, dar foarte inteligent.

Patrick, împreună cu colegii săi, trebuie să facă disecţia unui cadavru la unul dintre cursuri. În timp ce toţi ceilalţi se fofilează sau îşi exprimă părerile de rău, eroul nostru îşi vede tacticos de treabă şi ajunge să descopere o cauză suspectă a morţii, care nu se potriveşte cu varianta oficială.

Întreţesute cu firul acţiunii principale mai aflăm şi altele, în special povestea unui bărbat de vârsta a doua, care, intrat în comă în urma unui accident rutier, îşi revine şi încearcă din răsputeri să se recupereze. Detaliile medicale privind condiţiile complexe în care se manifestă coma adaugă un substrat de autenticitate poveştii, însă recuperarea lentă, glacială, nu constituie o lectură fascinantă.

Într-adevăr, modelul creat din numeroasele intrigi şi povestiri secundare cam lasă de dorit. Lucrurile se mai redresează spre final, însă detaşarea emoţională a lui Patrick faţă de presupusa crimă pe care o investighează se transformă într-o armă care se întoarce împotriva scriitoarei. Rubbernecker este un roman interesant, chiar impresionant pe alocuri, însă nu atât cât să nu-l mai poţi lăsa din mână.

 

Etichete: ,
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.