Stephen King riscă să stârnească mânia reprezentanţilor NRA

Articol publicat in:ScriitoriStiri | 18 februarie 2013
Autor:

Stephen King riscă să stârnească mânia reprezentanţilor NRA (National Rifle Association) prin publicarea unui eseu în care se declară în favoarea restricţiilor de portarmă.

Stephen King a captivat milioane de cititori cu poveştile sale de groază, însă de astă dată  va semăna teroare numai în rândul reprezentanţilor National Rifle Association şi al altor susţinători ai dreptului de portarmă. Cunoscutul autor a reacţionat acuzator la o dezbatere naţională pe tema violenţei armate, publicând un eseu înflăcărat prin care pledează pentru reformă.

Posesor a trei pistoale – fapt pentru care nu consideră că trebuie să-şi ceară scuze -, autorul eseului îi are drept public ţintă pe semenii săi, deţinători de arme, la care apelează pentru a susţine interzicerea armelor automate şi semiautomate, reacţie declanşată de atacul din decembrie de la scoala elementară Sandy Hook, soldat cu 26 de morţi, dintre care 20 de copii şi şase adulţi. “Armele automate şi cele semiautomate sunt mijloace de distrugere în masă. Atunci când nebunii declară război unor nevinovaţi, neînarmaţi şi nepregătiţi de luptă, acestea sunt armele pe care le folosesc.”  declară King în eseul său de 25 de pagini, intitulat Guns.

În eseul său prietenos, dar îndrăzneţ, care abundă în recomandări politice şi umor negru, King linguşeşte, laudă şi îi insultă pe susţinătorii dreptului de portarmă, în ceea ce pare o adevărată încercare de a-i face să se răzgândească.

King aminteşte de personajul fictiv din romanul său Rage, din 1977, publicat sub pseudonimul Richard Bachman. Individul este un elev ucigaş care, alături de mai mulţi băieţi, se dovedeşte a fi autorul unor acte violente în cadrul şcolilor unde studiază. Unul dintre ei, Barry Loukaitis, împuşcă mortal un professor şi doi colegi în Moses Lake, Washington în 1996, după care citează o replică dintr-un roman: “Asta cu siguranţă e mai tare decât algebra, nu-i aşa?” King declară că nu are de ce să se scuze că a scris romanul Rage, fiindcă acesta spunea adevărul despre alienarea liceenilor şi se adresa adolescenţilor tulburaţi, care “aveau deja acest gen de problemă”. Totuşi, spune că, la un moment dat, a cerut editorului să retragă romanul de pe piaţă, deoarece se dovedise periculos. Legea nu îl obliga să o facă –  era protejat de primul amendament -, însă considera că aşa era corect să procedeze. „Susţinătorii dreptului de portarmă ar trebui să facă acelaşi lucru”, a afirmat scriitorul.

Ideea că actele violente din Statele Unite sunt inoculate de cultura violentă a fost o minciună promulgată de grupările fundamentaliste şi de susţinătorii dreptului de portarmă, scrie King. În realitate, Statele Unite au avut dintotdeauna o cultură “Kardasiană”, preferând comediile, romanele de dragoste sau cu super-eroi, mai degrabă decât poveştile bazate pe violenţe armate.

Celebrul autor îi asigură pe deţinătorii de arme de faptul că nimeni nu vrei să-i priveze de armele lor de vânătoare sau de pistoale, atâta timp cât nu deţin mai mult de zece gloanţe. “ Dacă nu poţi ucide din zece focuri un intrus care-ţi pătrunde în casă în miezul nopţii (sau poate soţia, atunci când doreşti să-ţi poţi lua liniştit o gustare din frigider), atunci trebuie neapărat să mergi la poligon.

De asemenea, King subliniază faptul că numărul omuciderilor prin împuşcare a scăzut cu 60% în Australia după  introducerea unui control strict asupra deţinerii de arme, în timp ce în America 80 de persoane mor zilnic în urma plăgilor prin împuşcare.

Ridiculizându-i pe reprezentanţii NRA, romancierul a adăugat că “ Mulţi dintre susţinătorii dreptului de portarmă se agaţă de armele lor semiautomate la fel cum Amy Winehouse şi Michael Jackson se agăţau de porcăriile care i-au dus la pieire.”

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.